#

Festival House, Blackpool

As part of Blackpool’s regeneration project, Festival House provides a focal point for visitors, a restaurant and a registrar office with ceremony hall.

The restaurant occupies the southernmost part of the building, with the dining space itself located to benefit from 270° views of the Beach and Promenade.  Transparency has been maximised in this space to ensure the best connection with the promenade, sea front architecture and the beach landscape, this has been created by large fully opening glazed doors to provide a direct connection. A large dining terrace is located to the south and western sides of the dining space and affords sufficient space to accommodate significant further covers.

At a ground floor level of Festival House, a lobby provides direct access into the Tourist Information Centre reception and the Registry Office. The first floor incorporates the Registrar’s Office and the Wedding Reception space, this area is a large, angular room with a large south-east facing glazed façade with summer shade provided by the volume at the upper level.

A roof terrace is accessible from the Reception area, which extends beyond the building line to the west to reinforce the notion of an “inland pier”, and highlights the connection with the sea.

At the top level, the Ceremony Space occupies the dynamic cantilevered volume. This space is oriented toward the Blackpool Tower, with a single, large window opening providing a specifically selected view of the Tower.

Adjacent to the Ceremony Space is the Marriage Registration room, which benefits from a panoramic view of the Irish Sea to the west. The overall composition works like an inhabited camera for weddings.

The whole structure has been formed using compressed laminate timber (spruce), harvested from renewable sources. The mini-tower section is a much more complicated structure, which required complex and robust holding down plates, taking into account the angled walls and the large suspended cantilever section.

Client: Blackpool Council and ReBlackpool

Value: £2.6 million

 

“They (Parkinson) have embraced the partnering ethos and continue to deliver projects to a good standard.”

Manchester City Council

healthlibr.com